Leiweg 5c
5386 KR  Geffen
T:  06 - 20 43 16 10
E:  info@ecopoll.nl 
                      1366052197 facebook 

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag
van 11.00 - 16.00

Tevens op afspraak

Bijenteelt

Eigen bijenteelt voor bestuiving gewassen

De bijen die wij inzetten voor de bestuiving en de honingproductie worden geteeld op onze imkerij. Hiervoor maken we gebruik van de Buckfast bij, waarover onder het kopje "De honingbij", meer informatie is terug te vinden.

De Buckfast bij

Voor onze imkerij worden bijenvolken opgezet met afstammelingen van raszuivere Buckfastkoninginnen die we deels inkopen en deels zelf produceren. De eigen bijenteelt van raszuivere koninginnen zijn nageteelde koninginnen die wij voor een raszuivere bevruchting naar een van de Buckfastbevruchtingsstations in Nederland sturen. Hierdoor blijft het teeltmateriaal zuiver en blijven de bijen de voor de Buckfast zo herkenbare eigenschappen het best behouden.

Bijenvolken voor inzet bestuiving

We hebben inmiddels ruim 200 bijenvolken en vernieuwen jaarlijks dit hele bestand vanuit eigen bijenteelt. Het is om deze reden dat we werken met 13 bijenstanden waar maximaal 20 bijenkasten bij elkaar staan. Op deze manier hebben alle volken voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en beperken we het risico dat er een ziekte ep een bepaalde bijenstand de gehele populatie zou besmetten of zou stilleggen. Daarnaast is er op deze manier ook voldoende voedsel voor de bijen, nectar en stuifmeel, om een gezond volk op de bouwen.

Zorg vanuit bijenteelt

Met grote regelmaat is in diverse media te lezen over hoe slecht het gaat met de honingbij. Er is op dit vlak nog veel onderzoek vereist om de oplossingen die nodig zijn om de bijenpopulatie in Europa in stand te houden. Wij als Nederland alleen hebben hierin een belangrijke rol, maar zonder elkaar is het ook voor Nederland niet mogelijk met voldoende effectieve oplossingen te komen. Alleen als we de handen ineen slaan kunnen er oplossingen komen die er toe doen. Om echter datgene te doen wat in onze eigen invloedsfeer valt vernieuwen we jaarlijks 100% van het ratenbestand van de bijenvolken. Raten worden door bijen zelf gemaakt van door hen zelf geproduceerde bijenwas. In de cellen van die raat wordt behalve honing opgeslagen ook de eitjes door de koningin gelegd. Tijdens het popstadium, van larve naar bij, blijft er een vliesje (poppenhuid) achter in de cel. Door het bijenseizoen heen worden deze cellen continue belegt en wordt de raat donkerder. Tussen al deze vliesjes kunnen bacteriën en virussen zich gemakkelijk nestelen en zijn ze een bron van ziekten voor de bijen.

Om deze reden laten we de bijen maximaal één winter op dezelfde raten overwinteren. Naast de raatvernieuwing is het ook van belang een goede varroa bestrijding toe te passen, om te zorgen dat de bijen met zo min mogelijk risico kunnen ontwikkelen. Wij gebruiken daartoe alleen organische zuren, die van nature ook al in bijenvolken voorkomen. We bestrijden door het jaar heen op verschillende manieren, maar starten bij de bijenteelt van nieuwe bijenvolken. Hierdoor zijn deze nieuwe bijenvolken vrij van mijten. Door de start op nieuwe raten en zonder varroamijten, ontwikkelen deze volken uitstekend en hebben we nauwelijks last van wintersterfte.

Ecopoll®, eigen bijenteelt in Brabant.