Leiweg 5c
5386 KR  Geffen
T:  06 - 20 43 16 10
E:  info@ecopoll.nl 
                      1366052197 facebook 

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag
van 11.00 - 16.00

Tevens op afspraak

Bijenwas

Bijenwas wordt door honingbijen geproduceerd door de wasklieren onder aan haar achterlijf. Met deze was bouwt zij de wanden van de cellen waarin de koningin haar eitjes legt en de bijen hun honing op slaan. De zeshoekige cellen worden bijelkaar in een raam 'raat' genoemd. De raat heeft aan beide zijden cellen, elke cel grenst aan 9 andere cellen en is zo gemaakt dat de ruimte in de ramen optimaal wordt ingezet. Door de contructie ontstaat een zeer sterk geheel dat zelf een paar kilo honing met gemak kan dragen.

Bijenwas is een vettige, stevige substantie met een vrij hoog molecuulgewicht. Bijenwas bestaat voornamelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Dit in tegenstelling tot vetten die hoofdzakelijk uit esters van glycerine bestaan.

 

Doordat de ramen bebroed worden door de bijen worden deze tijdens het gebruik steeds meer vervuild met huidjes die de bijenlarf achterlaat in de cel tijdens het verpoppen naar de bij. Jaarlijks worden deze raten door ons vervangen, waarna ze door de stoomwasslinger gaan en worden uitgestoomd.

Bijenwas voor maken van Kaarsen

Tijdens dit proces wordt onder grote hoeveelheid stoom de was aan het smelten gebracht. Boven 65 graden Celsius begint de was te smelten. De door ons teruggewonnen bijenwas wordt weer gebruikt om nieuwe raten te maken en wat over is wordt door ons gebruikt om kaarsen van 100% zuivere bijenwas te maken. Deze kaarsen, van diverse leuke vormen tot tafelkaarsen, zijn bij ons te koop