Leiweg 5c
5386 KR  Geffen
T:  06 - 20 43 16 10
E:  info@ecopoll.nl 
                      1366052197 facebook 

Openingstijden

Vrijdag en zaterdag
van 11.00 - 16.00

Tevens op afspraak

Honing

Globaal zitten er in honing de volgende suikers: 38,19% vruchtensuiker, 31,28% druivensuiker, 1,31% bietsuiker, 7,31% maltose en andere tweevoudige suikers, 1,5% meervoudige suikers. Maar ook andere stoffen zoals mineralen, aminozuren, koper, calcium, fosforzuur, kiezelzuur en vele andere sporenelementen.

Goede NIET VERHITTE honing gaat op den duur kristalliseren, ook wel “versuikeren” genoemd. De ene soort zal het wat sneller doen dan de andere. Gekristalliseerde honing kunt u gemakkelijk weer vloeibaar maken door de pot au bain-marie tot maximal 40 graden te verwarmen.

Doe dit nooit in de magnetron want dan oververhit u de honing. Honing bevat geen toegevoegde suikers, alleen natuurlijke suikers en is licht verteerbaar, omdat het al een zekere voorverteringsbewerking heeft ondergaan in het lichaam van de bij. Honing is dus erg goed voor mensen met maag- en darmstoornissen, want het wordt direct in het bloed opgenomen en geeft zo dus ook direct meer energie. Honing kan voor sportmensen een belangrijke voedingsstof zijn, ook weer door de snelle opname in het bloed en de energie die het levert. Honing is niet alleen een zoetmiddel of lekkernij, maar ook een krachtgevende voeding.

Wat is de werking van honing:

  • honing heeft een hoge voedingswaarde
  • honing bevordert de spijsvertering en is zacht voor de maag
  • honing is door zijn samenstelling makkelijk op te nemen in het lichaam
  • honing geeft veel energie

Honing heeft ook “helende” krachten: het is licht antiseptisch wordt gebruikt bij de behandeling van (brand)wonden. Ook voor diabetici is honing heerlijk, omdat het alleen vruchtensuikers bevat. Zij mogen honing gerust gebruiken, net als andere honingproducten waar geen geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn. Overleg voor de zekerheid met uw arts.

Bewaren van honing.

Doordat bijen de nectar indikken bevat honing nog slechts minder dan 20% water. Hierdoor kan honing, mits goed bewaard, niet door gisting en bacteriën worden aangetast en bederven. Zo is honing onbeperkt houdbaar. De nuttige bestanddelen in honing zijn 2 jaar gegarandeerd, gerekend vanaf de datum van oogsten. Hierna nemen de enzymen geleidelijk af. Honing koel bewaren bij KELDERTEMPERATUUR (niet in de koelkast). Hierdoor gaat de honing minder makkelijk vergisten en verdonkeren waardoor de smaak sterker wordt. Honing moet u verder DONKER bewaren. Licht bevordert nl. de kristallisatie. Vermijd temperatuurschommelingen. Hierdoor krijg je versnelde kristallisatie, bloemvorming en/of laagvorming. Honing moet luchtdicht bewaard worden. Dit komt omdat honing door zijn sterke concentratie gemakkelijk vocht en vreemde geuren uit de buitenlucht opneemt met bederf en smaakverlies tot gevolg.